Gaming router | Vind je weg naar het beste netwerk

De gaming wifi router vormt de verbinding tussen je console, game pc en de buitenwereld. Moet je bijvoorbeeld een speciale Xbox One gaming router kopen?

De gaming router, zoals deze gaming wifi router, is in staat het maximale uit de netwerkverbinding te halen.

Vooral snelle games vragen een snelle en betrouwbare verbinding met het internet. Het thuisnetwerk heeft nogal wat gebruikers. En uiteraard is het niet de bedoeling dat het Netflix kijken van je significant other, of de mierzoete My Little Pony filmpjes van dochterlief, jouw woeste kogelregen in de weg zitten.

Immers, jij moet met je maten van de killing squad gehakt maken van bedreigde diersoorten. Of van emotioneel te kort gekomen ondode stakkers, die een moeilijke jeugd hebben gehad. En een gaming router scheelt weer van die vervelende discussies met mensen die niks snappen van het moeilijke leven van een serious gamer.

Gelijk een gamingrouter kopen?

Nooit meer een hapering midden in een spannende battle? Koop gelijk de beste gaming wifi router bij Bol.com!

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Wat is een gaming router?

Wat is een router?

Een router is een netwerk apparaat, net als bijvoorbeeld een bridge, een hub en een modem. Anders dan vrij “domme” apparaten als een bridge of een hub, kan een router IP-datapakketjes omzetten en vertalen naar andere pakketjes. Dat maakt een router een erg veelzijdig apparaat, waarmee verschillende netwerken aan elkaar te knopen zijn.

En, tegelijkertijd, maakt dit een snelle router ook erg belangrijk. Daarom worden ook in routers zware processoren gestopt. Een topmodel router zoals de ASUS Rapture GT-AX11000 beschikt bijvoorbeeld over een 1.8GHz quad-core processor. Dat is die van een nog niet eens heel erg slechte pc.

De router vormt het knooppunt in je thuisnetwerk. Doorgaans is de router gekoppeld aan je modem, of neemt de modem zelfs de taken van een router, zoals DHCP, over. Dan spreek je over een gaming modem router. Deze worden vaak door firma’s die vast internet leveren, bij het abonnement meegeleverd.

Voor huis- tuin- en keukengebruik, en games die niet erg veel vragen qua netwerkcapaciteit, kan een standaard router, of je als router functionerende modem, het prima af.

xbox one gaming router, gaming wifi router
ASUS ROG Rapture GT-AX11000 – Router. Volgens gamekenners de beste game wifi router. Heb je gigabit internet en 400 harde euro’s? Dan wordt dit het overwegen waard. Bron: bol.com

Maar er zijn veel games, vooral FPS shooters en andere games die een hoog reactievermogen vereisen, waarbij standaard routers het afleggen.

Verschil tussen gewone en gaming router, en gaming modem router

Een gaming router onderscheidt zich van een standaard router, omdat deze onderscheid kan maken tussen gaming dataverkeer en overig dataverkeer. Gaming dataverkeer krijgt dan prioriteit. Standaard routers maken al onderscheid tussen, zeg, downloads en VOIP telefonie. De telefonie krijgt dan voorrang op de download, omdat een lag tijdens een telefoongesprek direct merkbaar is. Bij downloads is een hapering van een seconde niet zo erg.

Andere gebruikers hebben daar niet zo veel last van, omdat videodiensten zoals Netflix, browsing en downloads, enkele seconden kunnen bufferen. Deze data kan dan weer doorgestuurd worden als de game wat minder data vraagt. Ook zijn gamingrouters vaak sneller in het omzetten van pakketjes.

Gaming modem routers, ondertussen, dienen ook als kabelmodem. Vaak zijn ze niet zo goed voor echt zware netwerkbehoeften, maar voldoen ze heel aardig voor kleine huishoudens. Gaming modem routers worden vaak door kabelbedrijven meegeleverd.

QoS, quality of service, priotiseren per game

Gaming routers maken het bewaken van QoS ook veel makkelijker. Vooral als je een langzame breedbandverbinding hebt die je met veel gebruikers moet delen, ga je de kracht van een gamingrouter waarderen. Een goede gamingrouter biedt namelijk de mogelijkheid om je netwerkverkeer in de gaten te houden en fijnmazig QoS in te stellen.

Per game kan jij instellen hoeveel prioriteit dit moet krijgen. Dus een snelle FPS krijgt dan voorrang op, zeg, een rustige game als Minecraft of World of Warcraft. Handig, als je huisgenoten allemaal fanatieke gamers zijn. Vaak heeft de fabrikant dat denkwerk al voor je gedaan.

Killer Prioritization Engine (KPE)

Gaming routers van Linksys, bijvoorbeeld, beschikken over firmware die automatisch netwerkprioriteit geeft aan apparaten die zijn uitgerust met de Killer Prioritization Engine (KPE) van Intel.

Wanneer de router een apparaat detecteert dat is uitgerust met Killer-netwerkhardware, geeft het deze netwerkgebruiker het leeuwendeel van de bandbreedte om zo een soepele, vertragingsvrije online gameplay te garanderen.

Wat is een 4G gaming router

Steeds meer mensen zijn de exorbitant hoge kosten voor vast internet in Nederland zat en stappen over op 4G en 5G unlimited databundels. Daarbij hoort een 4G gaming router.

Wat doet een 4G gaming router nu precies? Het antwoord: deze zet een draadloze verbinding om in een routerverbinding.

Uiteraard is de bandbreedte van een 4G verbinding veel smaller dan die van een kabelverbinding, met 20 Mb mag je je al in je handen knijpen.

Maar de 4G gaming router maakt het wel mogelijk om overal waar je maar wil, je laptopje uit te rollen en tussen de bloemen en de bijtjes te gaan gamen.

4g router, 4G gaming router
Deze Teltonica 4G plus standaard router kan op zich goed voor gaming gebruikt worden. Bron: bol.com

Gaming wifi router

Kabels, zoals de UTP-5 kabels en glasvezel, zijn technisch de beste oplossing voor het transport van grote hoeveelheden data. Kan het in je huis, kies dan als het even kan, altijd voor een kabelverbinding tussen je game computer/console en je router.

Maar een goed wifi netwerk kan in principe eveneens een goede netwerkoplossing leveren. Althans, als je er als enige op zit. Maar helaas, was dat maar waar.

Gaming router kopen?

Ga niet voor minder dan voordelig én goed. Koop gelijk de beste gaming wifi router of gaming modem router bij Bol.com!

Wifi erg druk

Het fundamentele probleem met wifi is interferentie, zeg maar: zenders die door elkaar heen praten. Wifi vindt plaats via twee vrij smalle bandbreedtes van radiostraling rondom 2,4 GHz en 5 GHz. 2,4 GHz is een langere golflengte en komt verder, maar heeft een lagere snelheid.

wifi frequenties 2,4 GHz
Wifi frequenties. Alleen kanalen 1, 6 en 11, en het Japanse kanaal 14, overlappen elkaar niet. Bron: Wikimedia Commons/Michael Gauthier/CC-BY-SA-3.0

De 100 MHz bandbreedte rondom 2,4 GHz is opgedeeld in 11 kanalen van elke 20 MHz (1000 MHz is een GHz) breed. Zoals je ziet, overlappen alleen kanalen 1, 6 en 11 (hoog, midden en laag) elkaar niet. En in de stad gebruiken je buren ook allemaal wifi.

Voor snelle games is de kabel eigenlijk een must

Is een bepaalde frequentie bezet, dan kunnen over dit kanaal geen andere computers of smartphones communiceren zonder dat datapakketjes elkaar verstoren. Kanalen 12, 13 en 14 zijn helaas alleen in Japan in gebruik.

Vooral als je je huis vol hebt gehangen met allerlei draadloze smart home devices, wil het nog wel eens hard gaan met de vrije bandbreedte. Het gevolg: je pc ligt er vaak uit. Dat wil je niet hebben midden in een spannende battle.

Bewaar daarom je wifi netwerk voor je smartphone en “slimme” home gadgets en leg een mooie UTP-6 of glasvezel kabel voor je pc of game console. Het is even wat kluswerk, maar van deze stabiele verbinding ga je dubbel en dwars genieten bij het gamen. De kabel geeft ook veel minder elektromagnetische straling dan wifi.

bol.com kopen

Xbox One gaming router kopen

De beste Xbox One gaming router is niet heel veel verschillend van de in het algemeen beste router voor gaming.

Je wilt een Xbox gaming router kopen die detecteert dat er een spel wordt gespeeld en daarna veel capaciteit vrij maakt voor je game.

xbox one series x
De Xbox One Series X werkt prima samen met een goede router speciaal voor gaming. Zie de lijst.

Tegelijkertijd moet de router kunnen jongleren tussen de vele smartphones, smart devices en andere draadloze gebruikers van de ether in je huis.

Xbox One kenners vinden deze modellen Xbox gaming router kopen een goed idee:

  • Netgear XR700 (hoge prestatie)
  • Asus ROG Rapture AX11000 (duur, maar ultrahoge prestatie)
  • Netgear XR300 (voordelige keus)

Met een eervolle vermelding voor: Linksys WRT32X, TP-Link C5400X, Netgear R7000 en Asus GT-AC2900.

Gaming router kopen: waar moet je op letten?

Breedbandverbinding en modem

Investeren in een snelle router heeft alleen zin als je ook echt een snelle internetverbinding hebt, Heb je gigabit internet, en ook gamende en streamende huisgenoten, dan kan je het beste een topklasse gamingrouter aanschaffen.

Bij lagere internetsnelheden is een middenklasse gaming router ook prima, en een stuk goedkoper. Vaak is een modem ook een gaming modem router.

xbox one gaming router, gaming wifi router
De tarantula-achtige ASUS ROG Rapture GT-AX11000 router is pittig geprijsd, maar benut je gigabit internetverbinding optimaal.

Je huisgenoten (menselijk en elektronisch)

Woon je in je eentje en heb je behalve je smartphone weinig draadloze gadgets, dan heb je in principe aan een UTP-6 kabel tussen je netwerkkaart en de kabelmodem genoeg. Als deze eigenschappen heeft van een gaming modem router.

Heb je meerdere huisgenoten, dan kan je beter in een goede en snelle game wifi router investeren.

gaming router kopen; 4g gaming router; gaming modem router

Een gaming router kan eenvoudig zijn in een klein huishouden.

Vast en/of wifi

Als het even kan, verbind je console of game pc dan met een kabel. Weliswaar zijn kabels vervelend omdat ze vaak in de weg zitten, maar daarvoor in ruil krijg je wel een zeer snelle en betrouwbare internetverbinding.

Voor je smartphone en andere draadloze apparaten wil je een snel wifi netwerk.

4g gaming router kopen; gaming modem router
Smartphones en smart appliances doen een flink beroep op wifi.

Bereik

Voor het kiezen van een gaming wifi router is deze vraag erg belangrijk.

Hoewel je range extenders, zoals signaal repeaters, in kan zetten om het bereik te verdubbelen, halveren deze de snelheid, en introduceren extra bandbreedteverlies omdat ze een extra kanaal opsnoepen.

Een centraal geplaatste gaming wifi router geeft de beste ontvangst. Een router waarbij je gerichte radiobundels kan zenden en ontvangen, zorgt voor een extra verbetering in signaalkwaliteit.

Elon Musk; prefab huis
Voor Elon Musks huisje heb je natuurlijk geen zware gaming wifi router nodig.

Op zoek naar een goede gaming router?

Er staan tientallen voordelige gaming wifi routers op Bol.com!

FAQ gaming router

Wat doet een gaming router precies?

Erg veel. Routers vertalen IP-pakketjes, en geven ze een andere header en sturen ze naar een ander netwerk, zodat ze op het juiste adres terecht komen. Ze dienen ook vaak als DHCP-server die elk apparaat een IP4 of IP6 netwerkadres geeft. Routers vormen in feite het brein van een computernetwerk. Je kan ze dus vergelijken met een postsorteerder, huisnummer uitdeler en postbode tegelijk. Gamingrouters zijn ook in staat onderscheid te maken tussen netwerkverkeer en bepaald verkeer, denk aan gaming en VOIP, prioriteit te geven boven langzamer verkeer.

Waar moet je vooral op letten bij een gaming router kopen?

De snelheid, denk dat aan ping tijd en gigabit per seconde. Verder: bereik van de wifi en het aantal poorten zijn de belangrijkste aandachtspunten. Koop een router die iets meer dan de capaciteit van je internetverbinding aan kan. Heb je een erg langzame verbinding, of woon je alleen, dan is een dure gaming router kopen zonde van het geld. In een druk huishouden met veel gamers ga je er veel plezier aan beleven.

Hoeveel kost een gaming wifi router?

De goedkoopste routers kosten tussen enkele tientjes, tot vier- tot achthonderd euro voor de echte topmodellen. Woon je in een groot huishouden met een gigabitverbinding en enkele fanatieke gamers, zoals een studentenhuis, dan haal je op zich de kosten van een zwaardere gaming wifi router kopen, er wel uit door de snelheidswinst en toegenomen gameplezier.

Conclusie

Een gamingrouter is tegenwoordig vooral een gaming wifi router. Gamingrouters filteren het netwerkverkeer en geven prioriteit aan datapakketjes van snelle games en diensten als VOIP. Daardoor kan je veel sneller gamen. Daarnaast kan een monitor of een headset ook erg handig zijn.

Een lijst met veelgenoemde goede Xbox One gaming routers is Netgear XR700 (hoge prestatie), Asus ROG Rapture AX11000 (duur, maar ultrahoge prestatie), Netgear XR300 (voordelige keus) en het drietal Linksys WRT32X, TP-Link C5400X, Netgear R7000 en Asus GT-AC2900.

Deze routers zijn overigens ook prima voor algemeen gaming gebruik. Wil je echt het beste van het beste, ga dan voor de dure, maar erg goede Asus ROG Rapture AX11000.

Ben je veel onderweg, of heb je je vaste internetverbinding opgezegd, dan is het slim om een 4G gaming router te kopen. Zo heb je in combinatie met een onbeperkt internet verbinding, overal een goede internetverbinding en kan je in heel Europa (althans: de landen die lid zijn van de EU) gamen.

Ben je benieuwd naar andere accessoires voor het gamen? Lees dan hier verder over de accessoires die jouw game ervaring beter kunnen maken.

Gelijk een gaming router kopen?

Wordt het een toprouter, of iets meer budget? Je bent altijd voordelig uit, bij Bol.com!

Home » Game accessoires | Hoe krijg je de ultieme gaming room? » Gaming router | Vind je weg naar het beste netwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *