Joystick | Niet nodig, wel immersive

Bij games waarbij je een vliegtuig of ruimteschip bestuurt, zoals Flight Simulator, is een joystick kopen ideaal voor de optimale immersive game ervaring. Er zijn pc joysticks retro, ps4 joysticks, xbox joysticks

Wanneer is een joystick kopen zinvol? Wat maakt een pretpook precies een goede? En hoe kan je de beste joystick kopen voor jouw game situatie?

joystick
De beste FlightSimulator volgens kenners, de Thrustmaster HOTAS Warthog. Bron: Thrustmaster

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Wat is een joystick?

Een joystick is een pook in een houder, die je in een andere positie kan brengen om iets te besturen. Ze komen veel voor in onder meer vliegtuigen. En natuurlijk, bij gamers. De stick heeft doorgaans een aantal knoppen. Die kan je bijvoorbeeld gebruiken om te springen, kogels af te vuren, of andere game handelingen.

Ouder dan de muis

De eerste joystick dateert van ver voor het ontstaan van de muis, en zelfs de elektronische computer. Uit 1908, om precies te zijn. Deze werd gebruikt bij de besturing van het vliegtuig Bleriot VIII. De eerste schriftelijke bron waarin het woord joystick opdook, volgde een jaar later. Ook nu nog bevatten vliegtuigen stuurpoken.

Steeds populairder in de industrie

Anno nu rukt de joystick op in zware machines als graafmachines en elders in de industrie. De pretpook is namelijk gebruiksvriendelijker en veelzijdiger dan de ouderwetse hendel.

Zo kunnen er bewegingen in meer dan één dimensie worden gemaakt, en komen extra functies beschikbaar.

Denk maar aan de versnellingspook in een auto, die ingewikkelde bewegingen kan maken.

Met een hendel kan je alleen op en neer bewegen. Dus het pientere pookje is een blijvertje, zo lijkt het. Ook steeds meer buiten de game wereld en het vliegtuig.

joystick
Deze Caterpillar joystick is waarschijnlijk wat minder geschikt om een luchtgevecht mee te winnen. Misschien, om uit je cockpit te gooien als projectiel.

In gaming

Joysticks waren altijd al populair op spelcomputers en zijn eigenlijk nooit verdwenen. De oudere lezers kennen waarschijnlijk wel de pretpook voor de C64. Pretpoken zijn alomtegenwoordig op arcade games in speelhallen. En natuurlijk, verkleind, op veel controllers van PlayStation, Nintendo Switch en Xbox consoles in de vorm van analog sticks.

Op game pc’s komen muizen veel vaker voor dan joysticks. Logisch, want met een muis kan je nauwkeuriger werken dan met eenpretpook en je bewegingssnelheid zelf bepalen. Dat is niet alleen voor kantoorwerk handig, maar ook bij de meeste games.

Maar voor sommige games is het prettiger om gebruik te maken van een joystick dan een muis. Dit geldt vooral voor vliegsimulatie games. Vooral games als FlightSimulator staan bekend om hun stuurknuppel ondersteuning. Fanatieke Flight Simulator spelers willen daarom graag een pretpook, het liefst in het model van de stuurknuppel van hun favoriete vliegtuig, om te gamen.

Wil je een joystick kopen?

Bij Bol.com vind je wat je zoekt, of het nou voor pc, ps4, xbox of zelfs Android/iOS is!

Steeds ingewikkelder en gespecialiseerder

De eerste joysticks voor spelcomputers waren maar eenvoudig. Ze bestonden uit een staaf met een of meerdere knoppen er naast.

Hiermee kon je prima je poppetje in een platformspel op het scherm heen en weer bewegen, laten springen en, bij schietspellen, knallen.

Joysticks zijn wat robuuster uitgevoerd dan muizen, waardoor ze meer kunnen hebben. Maar bij fanatieke gamers, slijten ook de sterkste exemplaren op een gegeven moment.

Naarmate spellen ingewikkelder werden, kwamen er steeds meer controls bij. Het voorlopig hoogtepunt, of dieptepunt, is de Hotas Warthog.

Deze bevat bijna tien schuifjes en knopjes, en is gecertificeerd door het Amerikaanse leger. Inclusief de joystick is dit loodzware juweel voor een kleine zevenhonderd euro de uwe. Voor de echte FlightSimulator fan, een droom van een paar kilo massief metaal, die uitkomt.

Hiermee tijdens een rage gaan gooien, moet je dus niet doen. Echt niet. Dat gaan voorbijgangers die beneden voorbijlopen, of je poes, als je gaming room op de begane grond is, namelijk niet leuk vinden.

joystick ps4
De Arcade, voor de meestverkochte computer ooit, de Commodore 64. Dit is de eenvoudigste versie van een pretpook. Akkoord, de knop kan er ook nog af bij deze retro joystick.
joystick ps4
Het andere uiterste. Volgens fabrikant Thrustmaster is dit een replica van het besturingssysteem van het A310 Warthog gevechtsvliegtuig.

Vergeleken daarmee is die van bijvoorbeeld Airbus veel simpeler. Uiteraard bestaat ook die in game vorm. Hier komen we later op.

PC joystick

Voor de PC is er de grootste verzameling pretpoken uitgebracht. Er zijn veel meer PC joysticks dan modellen voor PS4, Nintendo of Xbox. Deze zijn vaak HOTAS, om hiermee een gamer de echte ervaring van het besturen van een gevechtsvliegtuig te geven.

Wat is HOTAS?

HOTAS is voluit hands on throttle-and-stick. De HOTAS stuurknuppel wordt meestal in moderne gevechtsvliegtuigen gebruikt. HOTAS is het plaatsen van knoppen en schakelaars op de throttle en de stuurknuppel in de cockpit van een vliegtuig. Dankzij dit ontwerp, kunnen piloten alle vitale handelingen uitvoeren en het vliegtuig besturen zonder hun handen van de throttle en stuurknuppel te hoeven halen. Ook veel joysticks PS4 kennen dit HOTAS ontwerp.

Wil je een gewoon goede PC stuurknuppel kopen, waarmee je de maximale controle over je vliegtuig kan uitoefenen, dan kan je bijvoorbeeld denken aan de Logitech Extreme 3D Pro.

Deze is bij bol.com te koop. En met meer dan tien programmeerbare knoppen kan je deze zo HOTAS maken als je zelf wilt.

ps4 joystick
Logitech Extreme 3D Pro

PS4 joystick

Ook voor de PlayStation 4 en PlayStation 5, vind je een joystick PS4 en pretpoken die met beide overweg kunnen. Vaak zijn deze typen ook geschikt om aan een gaming PC aan te sluiten.

Het aanbod aan PS4 joysticks is wat beperkter dan die van de PC. Toch zijn er onder de joysticks PS4 ook goede. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan de PS4 joystick Thrustmaster T.Flight Hotas 4.

Dit is een HOTAS die zowel op de PS4 als op de PC te gebruiken is.

ps4 joystick
Thrustmaster T.Flight Hotas 4 Joystick PS4

Xbox joystick

Ook de Xbox joysticks zijn net als PS4 joysticks wat dunner gezaaid dan modellen voor PC.

Toch betekent dat niet, dat je geen goede joystick (Xbox versie) kan vinden. Want die zijn er gelukkig. Al zijn dat er niet veel.

Want gespecialiseerde fabrikanten brengen vaak ook een Xbox uit.

joystick nintendo switch

Zo heeft Thrustmaster ook een Xbox versie van de T.Flight Hotas 4 ontwikkeld.

Tablet en smartphone joystick Android en iOS

Voor tablets en smartphones zijn Android joysticks (of voor iOS) dan wel weer erg handig.

Probeer maar eens met taps in een platformspel, zeg, Mario de rollende vaten van een woedende Donkey Kong te laten ontwijken. Daarom zijn er voor dat soort spellen smartphone joysticks en tablet joysticks.

Van het merk Casies kan je bijvoorbeeld een zuignap joystick kopen, die je op het scherm van de smartphone of tablet kan plakken.

joystick nintendo switch
De zuignap joystick van Casies

Zodat je toch die game ervaring op je Android apparaat kunt hebben.

Simulator

Onder deze rubriek vallen de meest spectaculaire gaming joysticks. Deze stuurknuppels proberen de gamer de meest authentieke vliegtuig ervaring te geven.

Omdat het hier om heel specialistische producten gaat, is het doorgaans niet interessant om een andere dan PC editie uit te brengen.

Scherpslijpers vragen zich, mogelijk terecht, af of deze nog onder deze rubriek vallen. De eerste die we hier noemen, is weliswaar een echte replica, maar lijkt sprekend op een ps4 joystick.

joystick
De TCA Sidestick Airbus edition. Dit model is gecertificeerd door Airbus.

De TCA Sidestick Airbus edition is een door Airbus gecertificeerde replica. Dit is aan de buitenkant hetzelfde model als waarmee Airbus piloten vliegen.

Vrij gewoontjes, maar op zich is dat wel passend met de steeds kleiner wordende rol van de piloot in moderne verkeersvliegtuigen als de Airbus 380.

Boeing fans moeten, voor zover bekend, nog wel even wachten op een authentiek Boeing flight yoke.

Maar er is wel een flight yoke van Logitech te koop, dat veel weg heeft van een Boeing flight yoke. Zij het, meer generiek gestyled. Enter de Logitech G Flight Yoke System.

joystick
Logitech G Flight Yoke System

Retro joystick

Heel toepasselijk besluiten we met de retro joystick. We zagen het al, bij de allereerste computers voor consumenten, de microcomputers, kwamen er nog veel voor.

Er zijn voor de uitgebreide Commodore 64 fanclub bijvoorbeeld speciale c64 retro joysticks ontwikkeld.

Maar ook PC gamers kunnen terug in de tijd, toen computers nog simpel, lomp, traag en sloom (en daarmee aaibaarder) waren.

Hoe? Nou, met een echte PC retro joystick natuurlijk.

joystick nintendo switch
Speedlink retro joystick

Dus als je kneuterige retro spelletjes op je PC wilt spelen met een ouderwetse pretpook, dan kan dat natuurlijk.

Heb je nog andere accessoires nodig? Lees dan hier meer over alle accessoires die van toepassing zijn!

Vaak gestelde vragen PS4 joystick PC

Wanneer heb ik een joystick nodig?

Eigenlijk alleen voor flight simulator spellen. Verder is een pretpook handiger dan een muis bij platform spellen. Voor een echte retro game ervaring is deze game accessoire ook aan te raden.

Welke soorten joysticks zijn er?

Binnen gaming bestaan er voor elk gaming platform speciale modellen. De voornaamste onderverdeling is die tussen aan de ene kant retro joysticks en pretpoken voor flight simulator en vergelijkbare simulator spellen.

Hoe duur is een joystick kopen?

De prijzen lopen uiteen van rond een tientje voor een budgetmodel tot zevenhonderd euro voor de massief metalen replica’s van stuurknuppels van gevechtsvliegtuigen. Reken voor een goede middenklasse PS4 joystick of PC en Xbox, op tussen de vijftig tot honderd euro.

Conclusie: beste joystick (ps4, Xbox en PC)

Welke joystick kopen het beste is voor jou, en of je er überhaupt één moet kopen, hangt heel sterk af van je persoonlijke behoeften. Voor de meeste games kan je je prima, en zelfs beter, redden met een game muis. Voor retro platformspellen op je pc is een pretpook handiger dan een gaming muis. Dan hoef je ook geen gaming muismat te kopen.

Maar het voornaamste nut van een stuurknuppel ligt in vliegsimulatie spellen. Met behulp van deze stuurknuppel kan je je een echte piloot van een airliner of gevechtsvliegtuig wanen. En dat maakt de flight simulator ervaring natuurlijk net meer even wat meer next level. En daar doe je het uiteindelijk voor, als gamer..

Met welke joystick stijg jij op?

Kies voor een veilige landing op Bol.com!

Home » Game accessoires | Hoe krijg je de ultieme gaming room? » Joystick | Niet nodig, wel immersive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *