iPhone SE is écht een gerecyclede iPhone 8

iPhone SE iPhone 8 iFixit
Foto @iFixit

De iPhone SE en iPhone 8 zijn in veel opzichten nauw familie van elkaar. En dat brengt wat onverwachtse voordelen met zich mee.

Het is geen geheim dat Apple zich voor de iPhone SE heeft laten inspireren door de iPhone 8. Het gloednieuwe budget-toestel heeft daarentegen meer dan alleen wat uiterlijke kenmerken overgenomen van de iPhone 8. Sterker nog, een deel van de onderdelen is onderling uitwisselbaar!

iPhone SE = iPhone 8

Apple’s iPhones zijn dit weekend onder de loep genomen door gerenommeerd sloopbedrijf iFixit. Het platform test altijd de repareerbaarheid van toestellen en besloot bij de iPhone SE teardown gelijk te testen hoe deze zich verhoudt tot de iPhone 8. En dat niet alleen het uiterlijk sterk overeen komt, blijkt al snel. Volgens het medium zijn de cameras, SIM tray, Taptic Engine en het hele display (inclusief de microfoon en afstandssensor) uitwisselbaar. Bij het uitwisselen van het display verlies je wel True Tone.

Goed nieuws!

Als criticus kun je stellen dat het gebrek aan innovatie, uniek design en een algemeen gebrek aan fantasie Apple kwalijk te nemen valt. Maar op een praktisch niveau is het juist een groot voordeel dat de iPhone SE en iPhone 8 zoveel gemeen hebben.

Denk bijvoorbeeld aan al die tonnen industrieel afval die zo bespaard worden. Ervan uitgaande dat Apple’s fabrieken alle mallen, plastic onderdeeltjes, connectie-stukken en machines nog bewaard heeft, kan een hoop nu hergebruikt worden!

Daarnaast is dit ook goed nieuws voor de klungelige iPhone-gebruikers onder ons. Het wordt namelijk zo een stuk gemakkelijker om een kapotte iPhone SE te repareren. Reserveonderdelen voor de iPhone 8 kunnen zo gebruikt worden. En reparateurs weten ondertussen ook precies hoe het ding in elkaar zit.

Niet alles is uitwisselbaar

Uiteraard heeft Apple ook een hoop nieuwe tech in de iPhone SE verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de gloednieuwe Bionic A13 processor; die is niet uitwisselbaar. Ook kan de batterij niet omgewisseld worden. Gek genoeg ondanks het feit dat ze er identiek uitzien, zo meldt iFixit. Een nieuwe connector maakt het in dit geval onmogelijk om de batterij gemakkelijk met een iPhone 8-accu te verwisselen. Tot slot is ook de vingerscanner/home button niet uitwisselbaar.

Lees ook:iPhone SE vs iPhone 11 – Welke moet je kiezen?

5 reacties

  1. ” Ervan uitgaande dat Apple’s fabrieken alle mallen nog bewaard heeft,”

    Een mal kost meer dan een doos vol Iphones.
    Dus ga er maar van uit dat die onder strikte omstandigheden bewaard blijven in een enorme kluis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *