PlayStation 5

Voor de (gelekte) PlayStation 5 prijs moét je er een halen

Als de PlayStation 5 voor de gelekte prijs over de toonbank gaat, is het een no-brainer voor alle gamers.

De vermeende prijs van de aankomende PlayStation 5 lekte eerder deze week uit. Alle signalen wijzen erop dat de console van Sony inderdaad voor maximaal zo’n €499 over de toonbank zal gaan. En hoewel ik slechts een zesje haalde voor wiskunde, valt het op basis van die cijfers niet te betwisten: voor dat geld moét je een PlayStation 5 (of Xbox Series X) halen. Iedere andere investering in een gameplatform is weggegooid geld.

De PlayStation 5 is een bakbeest

Sony kondigde vorige week de PlayStation 5 officieel aan maar we wisten al dat de specs ongekend gaan zijn. De verschillen tussen de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn op basis van die specs minimaal. Maar als je die specs naast een stevige gaming PC legt, pas dan realiseer je je hoe belachelijk goede investering een aankomende console voor een gamer gaat zijn.

Consoles zijn in beginsel een stuk minder krachtig dan stevige gaming PC’s. De apparaten moeten compact, betaalbaar en efficiënt zijn. Dan lever je doorgaans een beetje in op rekenkracht. Maar als alle voorspellingen, onthullingen en lekken kloppen, is dat absoluut niet van toepassing voor de PlayStation 5. Sterker nog, naar verluidt gaat de Xbox Series X hoe dan ook ónder de prijs van de PS5 zitten.

PS5 vs gaming PC

Een kleine vergelijking: mijn redelijk high-end gaming PC wordt aangedreven voor een RTX 2070 Super grafische kaart. Alléén de GPU kostte me al bijna €600, ofwel meer dan wat een hele PS5 vermoedelijk gaat kosten. En dan hebben we het nog niet gehad over de CPU, moederbord, case, PSU, SSD en wat sexy RGB lichten.

Nu zou ik de prijs van mijn PC gemakkelijk kunnen verantwoorden tegenover mijn vriendin als hij een onbetwist bakbeest was. Maar ook dat is niet het geval. De GPU van de PS5 heeft twee keer zoveel grafisch geheugen als mijn RTX 2070 Super. Hij pompt ook nog eens 1.3 teraflops extra rekenkracht uit. En om het nog gênanter te maken, is de maximale frequentie van de PS5 met 2.23 GHz ruim 25% hoger dan die van mijn GPU. Nogmaals, dat is één onderdeel van mijn PC tegenover de gehele PlayStation 5 voor hetzelfde geld.

Kortom, ook al zijn de graphics geproduceerd door de PlayStation 5 niet zo indrukwekkend als dit, dan nog is het voor iedere gamer een no-brainer om straks een next-gen console in huis te halen. Je gaat voor zo’n €499 namelijk op geen enkele manier een betere gaming setup krijgen dan dit.

Voeg daar het plug and play-voordeel en een waslijst aan geweldige exclusives aan toe, en je hebt een kaskraker van een console. De feestdagen worden dit jaar extra bijzonder! Nu moet ik alleen nog mijn vriendin ervan overtuigen dat ik een dure gaming PC én een next-gen console nodig heb.

Nog geen reacties

 1. Ik snap dat de ps5 echt een topper van een console gaat worden, geen twijfel. Maar om te zeggen dat ieder andere andere console naast de Xbox en PS5 “weggegooid geld” is, is erg overdreven. De Nintendo switch heeft namelijk nog steeds een erg groot voordeel: hij is meeneembaar. Ik denk niet dat de ps5 of de Xbox erg makkelijk in de hand ligt of fijn is om achterin de auto te spelen. En de switch is ook nog een stuk kouder en dus stiller, als je PS4 hebt gehoord dan weet je dat dit soms erg op een vliegtuig lijkt.

  Ps5 goede console? Zeker. Andere consoles weggegooid geld? Helemaal niet.

 2. Buiten het feit dat ik zweer bij een pc (liever zelf bouwen) dan een console kopen.
  Echt veel te overdreven deze review een pc is ten alle tijden goedkoper dan jij nu beweert.
  Als er bij mij 1 onderdeel kapot gaat (eens in de 3 jaar) dan vervang ik 1 onderdeel ipv de gehele console.
  Daarbij kan een pc ten alle tijden veel verder gaan dan een console afgezien van de prijs je bepaalt namelijk zelf hoever en hoeduur je gaat.
  Een console loopt ten alle tijden achter op de pc ondanks dat een console echt geprogameerd is om te gamen en daarop gebouwd is om daarop te presteeren en zal dus wel degelijk hoog scoren maar niet hoger als een pc en zeker niet goedkoper.
  En anders benje niet goed geïnformeerd en hebje tevens te weinig kennis genoten van het bouwen van een pc.
  Zelf vindt ik namelijk als je echt een gamer ben en dat jou passie is dan ga je intresse tonen een pc bouwen en vooral geen fifa op je ps4/5 spelen om vervolgens uittesloven datje zo goed bent in gamen uhuuu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *